Totaal aantal pageviews

woensdag 22 mei 2013

Baas boekdrukker


De STCN is de retrospectieve nationale bibliografie van Nederland voor de periode 1540-1800. Het STCN-bestand bevat ruim 190.000 titels en meer dan 500.000 exemplaren van in Nederland gedrukte boeken (ongeacht de taal) en buiten Nederland gedrukte Nederlandstalige boeken (Belgische uitgezonderd). De STCN is samengesteld door de Koninklijke Bibliotheek op basis van belangrijke collecties in binnen- en buitenland.
De STCN-database is te raadplegen via de KB-website of via het boekhistorisch kennisdomein Bibliopolis. Voor boeken gedrukt in Vlaanderen kunt u het Vlaamse zusterproject, de Short Title Catalogue Vlaanderen, raadplegen.
Ook Steenwijker drukkers/uitgevers/boekverkopers zijn hier te vinden. Zoals Jan Budders die in 1750 te Steenwijk werkzaam was. Van hem is slechts een titel bekend:
'Uitbreiding en vergelyking ter gelegentheid van het gebeurde te Steenwyk'. Dit pamflet in octavo is volgens het colofon gedrukt bij Budders.
Het werkje handelt over de ongeregeldheden te Steenwijk aan het eind van de veertiger jaren; onlusten die het leven kostten aan Harmen Coops Fledderus (zie ook elders in deze blog).
Er zijn in de STCN twee exemplaren bekend: KB Den Haag: pflt 18269 en UBLeiden: THYSPF 14944.
Maak kennis met een wenende stadhouder Willem IV.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten