Totaal aantal pageviews

maandag 20 januari 2020

Het verhaal van Maarten Alles, de eerste echtgenoot van Dirkje Winters, is heel dramatisch. Hij is in 1807 in de Beemster getrouwd (rk) met Maartje Cornelis Bakker. Samen met zijn in verwachting zijnde vrouw en zes kinderen waagt hij in 1820 een avontuur als kolonist te Frederiksoord. Of het onderweg is gebeurd of bij aankomst in Blokzijl is niet helemaal duidelijk, ook niet of het een vroeggeboorte betrof, maar Maartje baart een dochtertje dat te Blokzijl wordt aangegeven als doodgeboren. Het lijkt erop dat het kind aan de wal in huis nr. 136 ter wereld is gekomen. Naar uit een volgende akte in de Blokzijlse DTB blijkt, overlijdt Maartje op 37-jarige leeftijd twee uur na haar kind.
Maarten moet verder naar de kolonie en heeft een tijdelijke hulp. Deze vertrekt echter en er wordt een geschikte huishoudster voor hem gezocht door de Maatschappij van Weldadigheid. Als men een vrouw heeft gevonden, blijkt die niet katholiek te zijn. Hierna wordt de kennelijk roomse Dirkje Winters bereid gevonden huishoudster te worden bij Maarten. Ze is dan ongeveer 26 jaar, Maarten veertig. Van het een kwam kennelijk het ander want Maarten en Dirkje trouwen op 17 januari 1823 te Vledder. Dat huwelijk is dus van korte duur, omdat Maarten op 21 september 1823 op 44-jarige leeftijd overlijdt.
In de tussentijd woonden ze in Frederiksoord 2. Het is niet duidelijk of het hier hoeve 35 of hoeve 50 betreft. Het boerderijtje moet gestaan hebben aan de Vaartweg. Het is intussen afgebroken, maar het zal er ongeveer zoals op bijgaand plaatje uitgezien hebben.
De zes kinderen Alles hebben na het schielijke vertrek van Dirkje nog enige tijd in de kinderkolonie moeten doorbrengen, maar konden na een geldelijke bijdrage van iemand uit Rotterdam zichzelf uitkopen en terugkeren naar de Beemster.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten