Totaal aantal pageviews

zondag 20 februari 2011

Van Battum Rotterdam

In deze blog is het al eens gegaan over het conflict tussen twee Steenwijker dominees: Arnoldus van Rotterdam en Elias van der Souw. De zoon van de eerste noemt zich Jan van Battum Rotterdam. Hij was doctor in de beide rechten en trouwde te Steenwijk met Helena Lucia van der Licht op 12 augustus 1770. Het huwelijk werd aangekondigd op 22 juli daaraan voorafgaand.
Hierbij de notitie uit het trouwboek.
Op 13 juni 1792 vond in Steenwijk een veiling plaats van de uitmuntende bibliotheek nagelaten door Arnoldus Rotterdam, predikant te Steenwijk, en zijn zoon mr. Jan van Battum Rotterdam, advocaat in de provincie Overijssel. De collectie omvat meer dan 2000 nummers in allerlei wetenschappen, benevens enige belangrijke manuscripten. De Steenwijker boekverkoper Obbo Spanjaard was de veilinghouder.
Van Battum Rotterdam is in 1769 te Franeker gepromoveerd op 'De advocatis ecclesiae'. Hij was kennelijk oranjegezind, want hij schreef niet alleen gedichten bij de inhuldiging van Willem V (Neerlands vreugde) in 1766, bij de komst van de juist aangetreden Willem V naar Kampen, maar ook bij het verblijf te Steenwijk van dezelfde prins op zijn route naar Friesland in 1777.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten